2015. július 22., szerda

Hűsítő ételek- avagy mit egyél, hogy lehűtsd magad?



            
     ·        A fehérjedús táplálékok közül:szójatej, tofu, a tenger gyümölcsei; kerüld a vörös húsokat és a belsőségeket, melyek melegítő hatásuk miatt nyáron nem ajánlottak
·         A hüvelyesek közül: borsó és mungóbab
·         A gabonafélék közül: kölest, árpát, vadrizst zöldfűszerekkel ízesítve.
·         Válaszd ezeket a gyümölcsöket:  az eper, az alma, a citrom, őszibarack, málna, ribizli, megy, faeper, földiszeder, kivi, citrusfélék, dinnyék
·         A zöldségfélék közül: uborka, a saláta, a paradicsom, a brokkoli és a retek, uborka, saláták, levelek- spenót, sóska, kínai kel rebarbara, jégsaláta, zsázsa, mángold, cukorborsó, brokkoli, karfiol, padlizsán, kel, fehér retek, zeller, spárga, édes paprika, paradicsom, csírák
·         Erjesztett tejtermékek: joghurt, kefir, aludttej.
·         Olajok: olíva, szezám, napraforgó, búzacsíra.
·         Keserű ízű ételek: cikória, pitypang, keserű gyógynövényteák, fekete tea, zöld tea
·         Fűszerek: petrezselyem, menta, citromfű

Tudtad?
A kék, zöld vagy lilás árnyalatú ételféléktől hűtő hatást remélhetsz. A piros vagy sárga héjú alma helyett most zöld almát vásárolj, és a gyakoribb piros ribizlit cseréld az ízletes fekete ribizlire, áfonyára.

Nyáron meleg tea? Igen!

A jégben hűtött italok, fagylaltok, jégkásák csak pár percig hűsítenek, ám hosszú távon többlethő termelésére késztetik a szervezetet. Nem véletlenül fogyasztanak az ázsiai lakosok nyáron is meleg teát. Próbáld ki! hiszen a kezdeti melegérzés után a tested hőmérséklet-csökkenéssel válaszol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése