2015. december 7., hétfő

A legfinomabb mézeskalács-nekünk

Évek óta ugyanúgy készítem a mézes kalácsot. Voltak másféle próbálkozások, de mindig visszatértünk az ős-recepthez.

Nos, a mézeskalács nálam elsősorban teljes kiőrlésű rozslisztből készülhet. Elhiszem, hogy van paleós, meg ilyen-olyan divatos alapanyagból készült verzió is, de ebben nem variálok.

A gyerekek miatt persze meg van szelidítve némi fehér liszttel is :)



Hozzávalók

250 g Tótkomlósi búzaliszt BL 55
250 g Biopont Teljes kiőrlésű bio rozsliszt
250 g méz
140 g margarin
140 g porcukor nyírfacukorból
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
Mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint

A margarint a mézzel és a porcukorral meglangyosítom, csak annyira, hogy a cukor feloldódjon benne. Melegíteni nem szabad!
Hozzákeverem a mézeskalács fűszerkeveréket (mi nem szoktunk túl sokat, mert a gyerekek nem szeretik az erős fűszerezést).

A kétféle lisztet összekeverem, majd elszitálom benne a szódabikarbónát és a sütőport. Bármilyen rozslisztet használhatsz! Én azért használom a Biopont rozslisztjét, mert ebből a legfinomabb, nincs semmilyen kellemetlen mellékíze. A tótkomlósi búzaliszt meg a vevőim kedvence: egy kiváló minőségű liszt, amit mi is tartunk mindig.

Ebből még lesz egy adag
Végül a folyékony alapanyagokat hozzáadagolom a lisztes keverékhez, és alaposan átkeverem fakanállal.

A Nagykönyv szerint ennek állnia kellene egy éjszakát szobahőmérsékleten (nem hűtőben!), hogy összeálljon  kellően a tészta. Idén azonban bebizonyosodott, hogy 3 óra pihenés is bőven elegendő ahhoz, hogy szépen formázható, nyújtható legyen. Nem is kapott több haladékot.

Gyengén lisztezett deszkán 3-4 mm-nyire kinyújtottuk, és kiszaggattuk: angyalkák, csengők, fenyőfák, házikók...egyszóval, a klasszikus formák.


Tojással megkentük, és 180 fokos sütőbe kerültek. Gyorsan megsülnek: 5-6 perc alatt veheted is ki őket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése