2012. október 20., szombat

Cukkinis pástétom zöldséges töltelékkel

Olvastam korábban egy finom cukkini pástétom receptet, ezt próbáltam most felidézni, némi átalakítással. Egy kevés előkészületet igényel, de ideális vendégváró, hiszen egy nappal korábban is el lehet készíteni (erre szükség is van, ha szép szeleteket akarunk vágni belőle).

Hozzávalók

1 kg cukkini
1 nagy szál póréhagyma
2 db sárgarépa
2 tojás
2 ek darált sós paprika
2 gerezd fokhagyma
kb. 4-5 ek tk bio tönkölyliszt (a cukkinimassza igénye szerint lehet több is)
1 db Oatly (zabtejszín)
2 ek étkezési keményítő (burgonya v. kukorica v. búza)- ez el is hagyható
1 citrom
só, bors

Először elkészítem a cukkinimasszát: megpucolom, feldarabolom a cukkinit, majd sós vízben 5 perc alatt megfőzöm. Mehet a turmixgépbe a fokhagymával, borssal, sóval, darált paprikával együtt. A kész masszába beleteszek 2 ek citromlevet,  belereszelek egy kevés citromhéjat is, majd belezuttyintok egy doboz zabtejszínt. Mehet bele néhány ek liszt, illetve étkezési keményítő.

Kemény  habbá verek 2 tojásfehérjét, és ezt is  óvatosan hozzákeverem a cukkinis masszához.

Következhet a zöldséges töltelék: kevés olajon megpárolom a felszeletelt póréhagymát a felkockázott répával együtt, enyhén sózom. Mikor kihűl, hozzákeverek egy csokor apróra vágott petrezselymet és két tojássárgáját.

Ideje összeállítani a pástétomot! Ehhez beleteszek egy méretre vágott szilikonos sütőpapírt egy őzgerinc formába, és a cukkinis keverék felét óvatosan beleöntöm. Rákanalazom a póréhagymás-répás keveréket, végül megint jöhet a cukkinis keverék.

Az őzgerinc tetejére méretre vágok egy sütőpapírt (enyhén be lehet olajozni), és ezzel befedem a pástétomot.

Az őzgerinc formát beleteszem egy mély tepsibe, és annyi forró vizet töltök bele, hogy az őzgerinc forma félig vízben álljon.

A hideg sütő alsó rácsára tesszük, és 180 fokon kb 60 percig sütöm.

Mikor kész, a sütőből kivéve hagyom kihűlni, majd egy napra pihentetem a hűtőben. Tálalás előtt lapos tányérra borítom, lehúzom róla a papírt,és szeletekre vágom.


Mi basmati rizst és tejfölös-balzsamecetes salátakeveréket ettünk hozzá.

Az eredeti recept a Vegetáriánus konyha című könyvben található (Reader's Digest, Bp, 60-61.p)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése