2012. október 1., hétfő

Villám-vacsora: Vöröslencse főzelék sajtcsipsszel

A kevés főzelékek egyike, amit a gyerekek is szívesen megesznek nálunk. De egyébként is gyerekbarát ez az édeskés, finom íz, amit a vöröslencséből elő lehet varázsolni.

Ráadásul, a hagyományos lencsével ellentétben nem kell hosszasn főzni és áztatni. Nagyjából 25-30 perc alatt kész.

A vöröslencsét fogyaszthatják cukorbetegek is, mert alacsony a glikémiás indexe, míg   jelentős  rosttartalma miatt a székrekedéses panaszokra is kiváló. A húst kevésbé kedvelők számára -ilyen pl. a fiam is- magas fehérjetartalma miatt jó adni.

Hozzávalók (bő 4 személyes adag):

Kb 15-20 dkg vöröslencse
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db (200 ml) rizskrém

Szűrőbe rakom a lencsét, átmosom, átválogatom. Bio margarinon (Alsan) megpárolom az apróra felvágott hagymát, sózom. Ráteszem a lencsét, megforgatom, megszórom egy kevés liszttel.

Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és kiegészítem 200 ml rizskrémmel vagy zabtejszínnel. Beleteszem az apróra vágott fokhagymát, és kis lángon, fedő alatt puhára párolom.

Mikor kész, leturmixolom. Így egy sűrű, nagyon laktató főzelék lesz az eredmény.
A férfivonal jóféle tejföllel igényli, a lányoknak sajtcsipsz készül mellé.

Ez utóbbihoz lereszelek 5-10 dkg sajtot (keményebb fajtát). A tepsire sütőpapírt teszek, erre kerülnek kis halmokba a sajtkupackák. Betolom pár percre forró sütőbe, megvárom, hogy megolvadjon, és elkedjen pirulni a széle. Ekkor kiveszem a sütőből, és a kihülést követően leválasztom a sütőpapírról. Mehet a főzelék mellé :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése