2013. január 29., kedd

Borsószem királykisasszony: Csíráztassunk mungóbabot!

A mungóbabot bőséges vízben áztatom le egy éjszakára, majd másnap leöntöm róla. Célszerű -helyigénye miatt-dunsztos üvegben vagy nagy tálban csíráztatni. Ügyeljünk arra, hogy öntözés után mindig csorgassuk le a vizet róla. Dunsztos üveg esetén tegyük rá az üveg tetejét, amit előzőleg több helyen kilyukasztottunk, ennek segítségével könnyen megoldható ez a feladat.
A mungóbabcsíra vaskos, ropogós, lédús csíra, íze édeskés, a zöldborsóéhoz hasonló. Kimagasló fehérjeforrás (22% fehérje), és vasat, folsavat, magnéziumot valamint foszfort tartalmaz. A vitaminok közül említést érdemel A-, B-, C-, és E-vitamin tartalma. Könnyen emészthető, többnyire az érzékeny gyomrúaknak sem okoz gondot. Cukorbetegek számára javasolt az étrendbe illesztése, mert remek vércukor szabályzó. Emellett jó hatással van a hormonháztartásra, a szívre, a vérnyomás kordában tartására, és a méregtelenítésben is segítségül hívhatjuk. Tehetjük salátákba, levesekbe, fogyaszthatjuk önállóan szendvicsekhez vagy főzelékekhez, keverhetjük más zöldséges-rakottakhoz; de remek kísérője a húsoknak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése