2013. január 6., vasárnap

Házi müzli adalékanyagok, ízfokozók nélkül


Karácsony után jócskán maradt sokféle pehely, mag és aszalvány a kamrában, így itt volt az ideje a reggelik nélkülözhetetlen szereplőjét, a müzlit összeállítani.

Egy hibája van mindössze: egyszerűen képtelenség abbahagyni a majszolását, ha rákaptál :)

Hozzávalók

250 gr pehely (lehet csak zabpehely, de bármi más is: tönköly búzapehely, hajdinapehely, árpapehely stb.)
150 gr aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, szilva, áfonya)
150 gr olajos mag (szezám, len, natúr napraforgó ill. mandula, dió stb.)
100 gr kókuszreszelék
1 marék pattogatott amarant
ízesítéshez: reszelt gyömbér, fahéj
10 ek méz
8 ek olvasztott vaj
1-2 ek barna nádcukor (el is maradhat)

Az aszalt gyümölcsöket apróra vágom, és összekeverem alaposan a magvakkal és a pelyhekkel. A vajat és a mézet óvatosan felmelegítve összekeverem, és beleteszem a fűszereket, a nádcukrot, végül összekeverem a pelyhekkel az egészet. Egy tepsibe zsírpapírt fektetek, és óvatosan beleöntöm a masszát, amit elegyengetek. 120 fokos sütőben kb. 60 percig sütöm. Vigyázni kell, hogy ne égjen és ne száradjon ki! A sütés vége felé érdemes fóliával letakarni.

Mikor kész, picit hagyom hűlni, majd kiszedem a tepsiből, leszedem róla a papírt, és összetöröm. Zárható dobozban lehet tárolni!

Ugyanebből a keverékből készíthetsz müzliszeletet is, ahhoz több méz adagolása szükséges, és akkor szeletelhetővé válik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése