2013. január 26., szombat

Lenmagvas rozskenyér kenyérsütőgépben

Mivel január óta 2-3 naponta sütünk itthon kenyeret (többnyire kétfélét), ezért folyamatosan próbálgatom a különféle recepteket. Úgy tűnik, fehér kenyérhez már megtaláltam egy jóféle alapreceptet, a rozskenyérhez azonban további kutatás kell még.

Ma egy kompromisszumos (fehér lisztet is tartalmazó) rozskenyeret sütöttem, viszont olyan remekül sikerült, hogy Férj is kijelentette: "Ez volt a legfinomabb" :) Ami újdonság volt számomra, az az, hogy eddig figyelmen kívül hagytam az alapanyagok üstbe helyezésének sorrendjét, most azonban erre is ügyeltem, és valóban befolyásolta a kenyér minőségét.

Hozzávalók

300 gr BL 80-as liszt (én szinte kizárólag csak tótkomlósi kenyérlisztből készítem)
kb. 3 dl langyos víz
1 tk cukor
1 csapott tk Bio Vegan rozskovász (elhagyható)
8 gr friss élesztő
1 csapott tk őrölt köménymag


Sül a kenyér az üstben.

Összekeverem a kétféle lisztet, a búzasikért, a rozskovászt és a köményt. A rozsliszt fehérjéi nem állnak össze sikérré, mert a növényi nyálkaanyagok megakadályozzák a nagy molekulák kialakulását. Ezért tisztán rozslisztből nem célszerű kenyeret készíteni (max. 50%), és ezért célszerű búzasikért is a keverékhez adni.
Először a langyos vizet és az olajat öntöm az üstbe. Ezt követően jön a lisztes keverék, majd az üst egyik sarkába teszem a sót, középen pedig kis mélyedést készítek: ide kerül a cukor és az élesztő. Ez azért fontos, hogy az élesztő ne találkozhasson a sóval.
Sötét színre állítom a héjszín választó programot, egyébként meg a 3 órás alapprogramot választom. Az első keverésnél figyelem, mennyire ragadós vagy ruganyos a tészta. Ha túl ragadós, kap még egy-két ek lisztet. Ha túl szárazan csapkodja a masszát az üst falához, akkor vizet kíván még.

Az első sípoláskor 2-3 ek lenmagot öntök a gépbe, amit szépen beledolgoz a kenyértésztába.

Mikor kész a kenyér, azonnal kiveszem az üstből, és farácson hagyom hűlni, nehogy bevizesedjen a héja.
  

Farácson hűl, míg fel nem faljuk :)

A rozsból készült kenyér gazdag B-vitaminban, jelentős a kalcium és magnézium tartalma. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, amely tápanyagokban gazdag és segíti az emésztést. A rozsliszt keményítője eltér a búzaliszt keményítőjétől, a vizet jobban magába zárja. Ebből is adódik, hogy a rozskenyér tovább marad friss állapotban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése