2012. december 1., szombat

Karácsonyi sós-szezámos tönköly ropogós

Tönkölylisztből készítettem ezt a vendégváró sós ropogtatnivalót. Formázhatod akár ropinak is, ha úgy tartja kedved.

Hozzávalók:

1 pohár (2 dl) fehér tönkölyliszt
1 pohárnyi (2 dl) langyos víz
1 mokkáskanálnyi méz vagy cukor
10-12 gr friss élesztő
1,5 tk Himaláya só
1 ek pirított, darált szezámmag
A szóráshoz szezámmag

A liszteket összekeverem. Megpírítom a szezámmagot, és kávédarálón ledarálom. Ezt is hozzáadom a lisztkeverékhez. A szezámliszttel óvatosan bánjunk, mert harsány, keserű íze elfedheti a többi hozzávaló ízét! Mélyedést fúrok a liszt közepébe, és ide öntöm a víz felét. Beleteszem a sót, cukrot (mézet) és elmorzsolom benne az élesztőt. Jól összedolgozom az egészet, majd meleg helyen kétszeresére kelesztem.
Ezután kis darabokat tépek le belőle, és vizes kézzel formázva meghempergetem egy kis szezámmagban őket. Rudacskákat, különféle figurákat alakíthatunk ki belőlük.
Zsírpapírral fedett tepsiben kb 15 perc alatt megsütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése