2017. július 20., csütörtök

Cukormentes hamis stíriai metélt


A stíriai metélt is az a kaja, ami számomra tök ismeretlen volt kb a 30-as éveim elejéig. Anyósom készített először nekem, és mivel ő is egyszerre százféle dolgot csinált, naná, hogy ő is hamisan.

Tudom, tudom, nekem kellene kézzel gyúrnom a metéltet, de sajnos erre jelenleg nem tudok időt és energiát szánni, viszont kiváló teljes kiőrlésű tészták vannak, amelyekből mindig tartunk itthon.

Sóval, a hamis stíriai metéltet összedobni tényleg csak 10 perc, és tök jól elvan a sütőben. Mellé készülhet valamilyen krémleves árpagyönggyel, és 30 perc alatt kész is az egész történet.



Hozzávalók

Kb. 300 g teljes kiőrlésű durum vagy tönköly szélesmetélt
50 dkg túró
4 tojás
2 dl tejföl (vagy joghurt)
1 csipet himaláya só
120 g eritrit
1/2 citrom reszelt héja
vaj és morzsa

A tésztát megfőzöm, és közben elkészítem a túrós-tejfölös masszát. Villával összetöröm a túrót, majd hozzákeverem a tejfölt (vagy joghurtot), a tojássárgájával elkavarom az eritritet és ezt is hozzáöntöm a túróhoz. Kap egy csipet sót és egy fél citrom reszelt héját. Turbózhatod mazsolával is (nálunk a gyerekek kipiszkálják, így felejtős). Végül a tojásfehérjéket kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom ezt is a masszába.
Villámgyorsan kikenek némi vajjal egy magasabb falú tepsit, beszórom 1 evőkanálnyi tönköly morzsával. A tésztát összeforgatom a túrós masszával, és elegyengetem a  tepsiben.
180 fokon sütöm, míg megpirul a teteje.

Amikor kész, 15 percig állni hagyom, kockákra vágom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése