Az a mézeskalács, aminek a receptje tartalmazza a "Pihentesd egy éjszakán át" mondatot, nálam kapásból kilőtte magát.
Egyébiránt többnyire a tk. rozslisztes verziókat választjuk, vagy legalább reformáljuk egy kissé a dolgot, ahogy ezt idén is tettem.
Az alapreceptet Rupánerné konyhájából vettem, és a liszten illetve az édesítésen módosítottam egy keveset.
Hozzávalók
- 3 bögre tönköly fehér liszt
- 1 bögrényi teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 bögrényi eritrit
- 1.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 15 dkg margarin vagy vaj
- 1/2 bögre méz
- 2 tojás
(a bögre 2.5 dl-es volt)
A lisztet alaposan elkevertem az eritrittel, a fűszerekkel és a mézzel. A margarint felolvasztottam, és a liszthez adtam a tojásokkal és a mézzel együtt.
Ezután kézzel nekiestem (ha nagyon ragad, némi tönkölyliszttel segíts rajta), és addig gyúrtam, míg szépen össze nem állt egy formás kis labdává.
Lisztezett felületen vékonyra kinyújtottam, kiszúrták a formákat a gyerekek, és sütőpapíros gáztepsin ment az előmelegített sütőbe.
És a lényeg, amit érdemes percre pontosan betartani: 10 percnél mindenképpen vedd ki! Ha erre figyelsz, akkor tényleg puha lesz a mézeskalács napokkal később is.
Már, ha marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése