2016. február 7., vasárnap

Zellei Tündi kenyérliszt (szénhidrát csökkentett) tesztelés: lilahagymás kenyér


Egy újabb szénhidrát csökkentett lisztet teszteltem. nemrégiben ismertem meg Zellei Tündi lisztjeit. Ahogy a Kilófaló lisztek esetében Szoó Judit, itt is háromféle liszttel (kenyérliszt, kelt tésztás liszt és süteményes liszt) lépett a piacra a liszt kiötlője, Zellei Tündi, aki maga is cukorbeteg. Inspirációja tehát elsősorban betegségéből fakadt:


"Pár évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam kettes típusú cukorbetegséget.Ekkor teljesen kétségbe estem! Elmentem dietetikushoz, hogy megkérdezzem, mit és hogyan ehetek. Kaptam egy listát az általam fogyasztható ételekről, és arról, hogy miben mennyi szénhidrát van. Az endokrinológus számomra napi 140-160 g szénhidrátot írt elő.A kezdeti kétségbeesést követően rengeteget olvastam, kutattam, hogy mit mivel lehet helyettesíteni, és hogyan lehet egészséges, cukormentes és szénhidrát csökkentett, finom ételeket, kenyereket, desszerteket készíteni. Kitartó kísérletezésemnek köszönhetően egyre finomabb süteményeket és kenyereket sütök, hiszen még a barátaim sem veszik észre, hogy ezek „más” alapanyagokból készülő ételek.Sajnos általánosan elterjedt tévhit, hogy ami egészséges, az nem lehet finom. Ezen felbuzdulva gondoltam arra, hogy szívesen segítenék másokon (de nem feltétlenül betegeken) is. Tudom, hogy rengeteg embert érint a cukorbetegség és az elhízás".(www.zelleitundi.hu)

Szinte recept nélkül ugrottam neki a liszt tesztelésének, és kellemes meglepetés ért.

500 g Zellei Tündi csökkentett szénhidrát tartalmú lisztkeverék kenyérhez
1 porélesztő
1 tk só
1 kevés méz
150 ml joghurt
50 ml víz
1 fél fej lilahagyma
2 ek kókuszolaj

A lila hagymát nagyon apróra vágtam. A vizet és a joghurtot meglangyosítottam. Kenyérsütőgépbe tetem az összes hozzávalót, 3 óra alatt készre sütöttem.

Tapasztalataim:

1. Gyönyörűen megemelkedett
2. Nagyon kellemes, lágy belső
3. Nem morzsálódik, jól szelhető
4. Finom. semmi mellékíz, gumis állag.

Összességében nagyon pozitív kenyér. Biztos, hogy fogok még sütni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése