2014. június 3., kedd

Pofonegyszerű steviás eperdzsem

Idén szinte ontotta az epret a kert, pedig nem volt időnk sokat babusgatni a palántákat. Folyamatos szüret mellett több kilónyit szedtünk. Készültek az epres turmixok a reggeli futáshoz, esti édességnek vagy csak úgy. A gyerekeknek némi rizssziruppal vagy xilittel, nekünk natúr.

Az utolsó nagy eperhalomból egy villámgyors eperdzsem készült. Én így főztem be:
1400 g friss eper
8-10 g Natura Stabark
2 mokkáskanálnyi Stevia por
2 ek gyümölcscukor-fruktóz (ez el is hagyható)

Az epreket kicsumáztam, váltott vízben többször átmostam, a hibás részeket kivágtam. Kisebb darabokra vágtam (de össze is lehet akár turmixolni) és Zepter edényben, lassú tűzön elkezdtem főzni.
Míg főtt, forró vízben elmostam az üvegeket, majd pár percig mikróztam őket. A kupakokat forró vízbe tettem.



Amikor már majdnem szétfőttek az eperdarabok-de azért még nem volt teljesen folyós állagú-, a steviaport elkevertem a gyümölcscukorral és a Stabarkkal. Ez utóbbi a zselésítéshez szükséges, csak növényi eredetű összetevőkből álló készítmény.
A gyümölcscukor elhagyható, én azért tettem mellé, mert a gyerekek nem rajonganak a stevia ízéért.

Ezzel a keverékkel besűrítettem a dzsemet, egyet még forrt, és forrón be is töltöttem az üvegekbe.

Pár percre fejtetőre állítottam az üvegeket, hogy csírátlanítsam a kupakokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése