2015. szeptember 17., csütörtök

Bróza, sütőpor, foszfátmentes sütőpor? Elvesztem a sütőben!

Mostanában annyi hülyeséget és hihetetlennek tűnő tanácsot olvastam szódabikarbóna-sütőpor témában, hogy úgy gondoltam, itt az ideje nekem elmélyülnöm ebben a témában.
Sütőpor vagy szódabikarbóna?
A sütőpor tulajdonképp annyiban tér el a szódabikarbónától, hogy a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) mellett egyéb segédanyagokat is tartalmaz, amelyek szabályozzák magának a szódabikarbónának a működését.
A szódabikarbónáról (amit régen brózának is hívtak nagyanyáink) azt kell tudni, hogy savas közegben és hő hatására (tehát ha például ecet, aszkorbinsav, citrom, méz, író) van a közelében, széndioxidot termel, amiből légbuborékok jönnek létre. A buborékok pedig szépen megemelik a tésztát ( piskótát, süteményeket, kenyereket)
A tészták textúrája szép lyukacsos lesz.
Ha azonban nem tartalmaz a tésztánk semmilyen savas alapanyagot, akkor sem kell megijedni: a szódabikarbóna ideális hőmérsékleten (200-250 fokon) pusztán a hő hatására is széndioxid termelésbe kezd.

Ha el akarod kerülni a szappanos mellékízt
Tehát: a szódabikarbónát főként olyan tésztákhoz érdemes használnod, amelyeket forró sütőben kell elkészítened. Ha nem elég forró a sütő, akkor bizony előjöhet az a kellemetlen mellékíz, ami miatt sokan tartanak a szódabikarbónától.
Az adagolásra is célszerű odafigyelni, ha nem akarjuk megízlelni a szódabikarbóna szappanos mellékízét:
Általánosságban elmondható, hogy 0,5 kg liszthez 1 teáskanál szódabikarbóna elég.

Tökéletesen helyettesíti a sütőport a következő keverék is
2 rész borkősav (por formájában tudod megvenni, pl. Dr Oetker, Haas)

De mi a szösz az a foszfátmentes sütőpor?
A foszfátmentes sütőporból hiányzik a dinátrium-difoszfát kacifántos elnevezésű stabilizátor, ami emésztési panaszokat, bélirritációt okozhat az érzékenyebbeknél. Helyette borkősav van benne, tehát tulajdonképpen a fent leírt sütőpor helyettesítő receptem is hasonló összeállítású.
Gyerekeknél érdemesebb ennek a használata.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése